Produkter

Gruvelivet i Svea - omvisning av området Sveagruva og gruvemaskiner

Som navnet antyder ble gruvedriften innerst i Van Mijenfjorden startet av svensker i 1917. I 1921 gikk den svenske staten inn som aksjoner og selskapet fikk navnet Svenska Stenaktiebolaget Spetsbergen. De la ned driften i 1925 etter en brann, og i 1934 ble Sveagruven kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS med den norske stat som garantist. Sveagruva var en av verdens nordligste operative gruvesamfunn frem til våren 2016. Driften i Svea Nord gruven har i nyere tid foregått med noe av det mest avanserte produksjonsutstyret tilgjengelig for underjordsdrift i kullgruver, og vil definitivt gi deg et nytt perspektiv på natur i kombinasjon med det industrielle aspektet.

 

Kildehenvisning: Statsarkivet. (1998). Privatarkiv nr. 73. Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS Arkivkatalog 1916 - 1988. Statsarkivet Tromsø.

 

Vår guide en vasekte gruvebus, vil møte dere ved scooterparkeringen i Svea. Så går ferden videre til besøkslompen hvor man vil få utlevert en engangslomp og nødvendig sikkerhetsutstyr (O2-boks, hjelm med mer). Deretter får man en grundig sikkerhetsopplæring og informasjon om rutiner i Svea. Så er vi klare for å entre det store svarte hullet. Vi vil reise inn i fjellet på samme måte som gruvebusen (i bil). På denne turen vil vi besøke beltestullen, se på en convoyer og stacker. Vi vil få en grundig innføring i moderne kulldrift. På vår vei vil vi også besøke den sagnomsuste strossa, se på store gruvemaskiner og besøke Fletcherriggen. Underveis vil vi stoppe for en herlig suppelunsj i pauserommet til gruvebusen. Når magen er mett, og topplokket er fullt av gruvehistorier kjører vi ut i lyset. Så er det tid for avlomping og farvel.

 

Tid: 4 timer

Inkludert: Guide, sikkerhetsutstyr, kjeledress, lunsj og transport i gruven.

 

Viktig informasjon: Deltakeren må være ved god normal helse og ikke ha klaustrofobi. Deltakeren må klare å gå for egen maskin i minimum 3 km.

Svea i et nøtteskall- fra fordums historie til dagens Svea

To timers guidet vandring i uteområdene til Svea. Vår lokale guide vil møte dere i Lompen for en sikkerhetsopplæring og rutiner i Svea. Deretter vandrer vi til vårt første stopp som er kulturminnene fra Sveas fordummes tid med svenske eiere. På denne turen vil dere oppleve et tidligere industrisamfunn, majestetisk natur og det vil definitivt gi deg et nytt perspektiv på natur i kombinasjon med det industrielle aspektet. Dere vil forlate Svea med en ny lærdom av Svalbards gruvehistorie og dens viktighet for Longyearbyen og Norges tilstedeværelse på Svalbard.

 

Tid: 2 timer

Inkludert: guide, sikkerhetsutstyr

 

Viktig informasjon: Deltaker må være ved god fysisk form og ved god helse, i tillegg ikke inneha klaustrofobi for å gjennomføre Svea Svalbards gruvetur på 2 og 4 timer. Deltaker må være minimum 14 år og kunne gå i ulendt terreng i minimum 5 km.

Svea light - opplev det store sorte hullet

På denne turen vil vi oppleve mye av det sammen som på 4 timers turen, vi vil dog ikke ha tid til å besøke alle stedene inne i gruva. Gruveguiden vil ta dere med enten til strossa, cm, mb eller Fletcherriggen (dette blir bestemt ut i fra hva slags aktivitet det er i gruva på aktuell dag).

Som navnet antyder ble gruvedriften innerst i Van Mijenfjorden startet av svensker i 1917. I 1921 gikk den svenske staten inn som aksjoner og selskapet fikk navnet Svenska Stenaktiebolaget Spetsbergen. De la ned driften i 1925 etter en brann, og i 1934 ble Sveagruven kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS med den norske stat som garantist. Sveagruva var verdens nordligste operative gruvesamfunn frem til våren 2016. Gruva er an av de mest avanserte gruvedrifter i verden og vil definitivt gi deg et nytt perspektiv på natur i kombinasjon med det industrielle aspektet.

 

Vår guide en vasekte gruvebus vil møte dere ved scooterparkeringen i Svea. Så går ferden videre til besøks lompen hvor man vil få utlevert en engangs lomp og nødvendig sikkerhetsutstyr (O2 boks, hjelm med mer), deretter får man en grundig sikkerhetsopplæring og informasjon om rutiner i Svea. Så er vi klare for å entre det store svarte hullet. Vi vil reise inn i fjellet på samme måte som gruvebusen (i bil). På denne turen vil vi besøke enten strossa, tverr lager eller se på store gruvemaskiner. Vi vil få en innføring i moderne kulldrift. Underveis vil vi stoppe for en herlig suppelunsj i pauserommet til gruvebusen. Når magen er mett, og topplokket er fullt av gruvehistorier kjører vi ut i lyset. Så er det tid for av lomping og farvel.

 

Tid: 2 timer

Inkludert: Guide, sikkerhetsutstyr, kjeledress, lunsj (suppe/gryte) og transport i gruven.

 

Viktig informasjon: Deltaker må være ved god fysisk form og ved god helse, i tillegg ikke inneha klaustrofobi for å gjennomføre Svea Svalbards gruvetur på 2 og 4 timer. Deltaker må være minimum 14 år og kunne gå i ulendt terreng i minimum 5 km.

Svea City- tour

Svea er et komplekst industrisamfunn som tidligere har vært stengt for allmenheten. På denne turen vil du få en omvisning av Svea sentrum, du vil få et inntrykk av hvordan en vanlig hverdag forløper for en gruvearbeider. Vi vil besøke noen av byggene i sentrum som messa og saloonen, og ikke minst vil du få en obligatorisk sikkerhetsopplæring, slik at en kan bevege seg rundt i Svea sentrum.

 

Tid: 1 time

Inkludert: guide, sikkerhetsopplæring, sikkerhetsutstyr

 

Viktig informasjon: Deltakeren bør være ved normal god helse.

Oversiktskart med tettstedsnavn og hovedøyer på Svalbard

VIKTIG INFORMASJON FOR BESØKENDE:

Vi åpner 1 feb 2018!

Da Svea fortsatt er et industriområde, kreves det sikkerhetsopplæring for ferdsel i området ved ankomst i Svea. Det betyr at det ikke er mulig med drop-in besøk. Alle besøk må være avtalt på forhånd. Ta kontakt med oss på vert@sveasvalbard.no eller book en tur med en av våre samarbeidspartnere.

Trugeutleie

Svea er omkranset av magisk arktisk natur som fjell, hav og isbreer. En boltreplass for å finne den arktiske sjelefreden. De lekne fjellene rundt Svea innbyr til skikjøring og trugeturer i spektakulær natur.

Vi leier ut truger og staver til lokale og eksterne bedrifter.

Svea Svalbard AS

Postboks 613

9171 Longyearbyen

Org No:  917 511 357

 

vert<a>sveasvalbard.no

Telefon: +47 468 534 40

 

 

Support: vert<a>sveasvalbard.no